Basınç Düşürücü Vana
07-11-2021
20:50
Basınç Düşürücü
Basınç düşürücüler kullanım alanlarına göre birçok sektörde kullanılmaktadır. Genellikle sıhhi tesisat temiz su hatlarında şebeke yada hidrafor tarafından gelen yüksek basınçlı suyu kullanım basıncına düşürmek için tercih edilir. Evlerimizde musluğumuzdan akan su basıncı en fazla 3 bar olması tavsiye edilir. Bu sebeble şebeke veya hidrafordan gelen 8 ila 10 bar arası basıncı düşürerek daire içine istediğimiz basınçta su temininde kullanılır. İsmi de bu işlemi yapması vasıtası ile basın düşürücü olarak belirlenmiştir. Ürün seçimi yaparken öncelikle belirlenmesi gereken bir kaç kriter vardır. Bunlardan birincisi ürünü montaj edeceğimiz yerin uygunluğu ve boru çapıdır. Boru çapı mevcutta kullandığımız tesisatın çapı ile aynı olması tercih edilir. Bazı durumlarda bir büyük çap ya da bir küçük çap seçilmesi gerekebilir. Doğru basınç düşürücü çapı seçmek için hazırlamış olduğumuz kılavuzu inceleyebilirsiniz. Yine de yardıma ihtiyacınız var ise bizimle iletişime geçerek doğru basınç düşürücü seçimi yapabilirsiniz. Diğer bir kriter ise dairenize gelen ve ihtiyacınız olan basınç değerlerinin belirlenmesi. Bu konuda da hazırlamış olduğumuz bilgilendirme kılavuzundan yararlanabilirsiniz. Seçim işlemi tamamlandığına göre montaj işlemi için gerekli olan adımlara ilerleyebiliriz.
Basınç Düşürücü Vana Montajı
Montaj işlemi için gerekli el aletlerinizin olması gerekmektedir. Öncelikle bu aletler ingiliz anahtarı, kurbağacık, ayarlı pense, alyan anahtar seti, teflon bant veya sızdırmazlık ilacıdır. Mevcut tesisatınıza göre ek el aletlerine ihtiyacınız olabilir. Eğer mevcutta bulunan basınç düşürücüsünü değiştirmeniz gerekiyor ise işiniz bir miktar kolay olacaktır. Ancak hiç olmayan bir tesisata basınç düşürücü montaj edecekseniz kesinlikle bir profesyonel tesisat ustasından yardım almanızı öneririz. Ama yineden ben yapacağım diyorsanız elimizden geldiğince anlatmaya çalışalım. İşlemlere başlamadan önce ilk olarak şebeke hattının suyunu kesmeniz gerekmektedir. Akabinde daire içerisinden musluklarınızı açarak hattın içinde kalan suyun boşaltılması gerekir. İkinci aşama olarak mevcutta bulunan su sayacınızın yakınlarında olan basınç düşürücüsünü bularak el aletleri ile söküme başlaya bilirsiniz. Bu aşamada dikkat etmeniz gerek konu mevcutta bulunan düşürücünün ok yönü ne şekilde olduğunu kontrol etmeniz gerekir. Basınç düşürücü üzerinde bulunan ok yönü suyun akış yönünü gösterir ve montajda en önemli kriterdir. Yanlış yönde takılan ürünlerden performans alamazsınız. Size tavsiyemiz mevcut hattınızın söküm yapmadan fotoğrafını çekerek kayıt altına almanız. Söküm işlemini dikkatli bir şekilde yapınız. El aletlerinizin mevcut tesisatta uygun yerlere kavraması önemlidir. Aksi halde malzemelere zarar verebilirsiniz. Söküm işlemi bittiğinde tesisatta biriken pisliklerin temizlenmesi gerekir. Bunun için boş bir kap alınarak söküm yaptığınız yerde hattın altına konularak kesmiş olduğunuz şebeke su hattının vanasını çok az bir miktar çok az bir süre açarak boru hattında biriken pisliklerin akıtılması gerekir. Bu işlem sonrasında vanalar tekrardan sıkı bir şekilde kaptırarak montaj işlemine devam edilir. Söküm sonrası çıkan parçalar temizlenerek işlemlere devam edilir. Nipel, manşon, rakor vb gibi parçalar temiz bir bez ile temizlendikten sonra sızdırmazlık sağlamak için teflon keten yada sızdırmazlık kimyasalı uygulanmalıdır. Bu işlemler yapılırken dikkat edilmesi gereken konu bu işlemlerin ne çok nede az olması gerekir. Az olursa sızdırmazlık sağlanmaz çok olursa da ürüne zarar verir. O üzden bu işlemlerde bir miktar tecrübe sahibi değilseniz yardım almanızı öneririz. Sızdırmazlık işlemi sonrasında montaj işlemi ok yönü doğru olacak şekilde yapılır. Montaj işlemi bittiğini düşünüyorsanız son kontrolleri yaparak şebeke hattının vanasını yavaş yavaş açmanız gerekir. Vanayı bir anda açmanız durumunda su basıncı bir anda geleceğinden tesisatınıza zarar verebilir. Montaj bitti vana açıldı ve herhangi bir sızdırmazlık yoksa daire içinden bir miktar su akıtarak akış olup olmadığını kontrol ediniz. Basınç düşürücü ayarı için aşağıdaki adımları inceleyebilirsiniz.
Basınç Düşürücü Vana Ayarı
Basınç düşürücü vanalar genellikle özel bir talep olmaması durumunda standart ayarlı bir şeklide gelir. Standart basınç ayarlarından emin olmak için ürün bilgilendirme sayfasından kontrol edebilirsiniz. Fabrika ayarı olarak 8 ile 10 bar giriş basıncını 3 bar basınca düşürecek şekildedir. Giriş basıncı şebeke hattınız veya hidrafor hattınız belirlediği için o bölümde değişiklik yapamazsınız ancak çıkış basıncını değiştirebilirsiniz. Basınç düşürücü vana çıkış ayarı değiştirmek için ürünlerin içinden çıkan kılavuzlarda bulunan adımları takip edebilirsiniz. Birçok üründe alt veya üst kısmında bulunan plastik tapalar yıldız tornavida ile sökülerek içerinde bulunan alyan vida saat yönünde döndürerek çıkış basıncını arttırırsınız ters yönde çevirerek ise çıkış basıncını düşürebilirsiniz. Daire içinde ek bir basınca ihtiyaç duymuyor iseniz 3 bar olarak bırakmanızı öneririz basıncın 3 barın üstünde olması armatür, musluk, rezervuar ve duş bataryalarınıza zarar verebilir. Ayrıca basıncın fazla olması daire içi su sarfiyatını da arttırır. Tasarruflu su tüketimi için daire içi su basıncınızı 3 barda tutmanızı öneririz.
Neden Basınç Düşürücü Vana Kullanmalı?
Basınç düşürücü vanaların görevi, hava tesisatı, su tesisatı, korozyon yapmayan akışkanlarda ve gaz tesisatındaki basınç dalgalanmalarını dengeleyerek basınçtan dolayı oluşabilecek sorunların önüne geçmektir. Sabit basınç istenmesi durumunda basınç düşürücüler kullanılmalıdır.
Basınç düşürücü vana nerelerde kullanılır?
Evlerde ve ofislerde basınç düşürücü vanalarının kullanım sebebi, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, rezervuar arızaları, kombi ve musluklar vb. cihazları olası yüksek basınçlardan korur. Ayrıca çıkış basıncının sabit olması sayesinde su tüketimden de ciddi tasarruf sağlanır.
Basınç Düşürücü Vana Nereye Takılır?
Basınç düşürücü vanalar, her dairenin su sayacından sonra takılır. Kombi su girişi alanlarında da kullanımı uygundur. Böylece su basıncının dalgalanması yüzünden evinizdeki tesisatlar ve cihazlar zarar görmeyecektir.
Günümüzde sık sık karşılaştığımız bir durum boruların patlamasıdır. Bu durum sonrası bunun nedeni araştırılır. Ancak genellikle su borularındayüksek basınç sonrası boru patlakları gözlemlenebiliyor. Elbette bu tür boru patlamaları veya çatlakları sadece yüksek basınçtan kaynaklanmıyor. İşçilik ve kullanılan boruların kalitesi de buna sebep olabiliyor.
Geceleri şebeke suyunun basıncı artması nedeniyle birçok yapıda bulunan su tesisatındaki borular hasar görüyor. Bu tür sorunları basit bir işlem yaptırarak kontrol altına alabilirsiniz. Basınç düşürücü vanalar tam da bu alanda devreye giriyor. Basınç düşürücü vanalar, şebeke suyundaki ani basınç değişimlerini kontrol ederek evlerinizdeki veya iş yerlerinizdeki çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, kombi gibi doğrudan su tesisatına bağlı olan cihazları da korur.
Ani basınç yükselmesi musluk, kozet veya asma rezervuarlardaki mekanizmayı da bozabilir. Basınç düşürücü vanalar farklı marka ve kalitede piyasada satılmaktadırlar. Bu tür vanalar uzun süreli kullanılacağından maliyetten kaçmayarak kaliteli bir basınç düşürücü vana almanız daha doğru olacaktır.
Basınç düşürücü vana ayarı yapılmadan önce montajının yapılması gerekmekte. Basınç düşürücü vana montajını basınç kontrolü yapacağınız su tesisatı hattından önce bağlamalısınız. Örneğin, evinize gelen şebeke suyunun basıncını kontrol etmek için su sayacından hemen sonra takmanız gerekir. Kimi zaman kombi su girişinden önce de takılarak kombiye zarar vermesi engellenir.
Bazen bina veya apartmanların su girişine basınç düşürücü vana takılarak binadaki tüm dairelerin su basıncı kontrol altına alınır. Fakat unutmamak gerekir ki, bina girişine takılan basınç düşürücü vana tüm dairelerde aynı basınç değerini yakalayamaz. En üst kattaki daire ile en alt kattaki dairenin su tesisatındaki basınç aynı olmayacaktır. Bu nedenle her dairenin kendi su sayacından sonra takılması daha mantıklıdır.